De ultieme gids voor een multiroom speaker te selecteren

Multiroom, misschien ken je het al, misschien niet, het is in ieder geval dé trend op het gebied van audio. Er is inmiddels redelijk wat aanbod aan multiroom speakers, maar hoe kies je nu de beste multiroom speaker? Dat leg ik je hier uit.

Wat is multiroom audio?

Eigenlijk is het heel simpel, het woord zegt het namelijk al: geluid in meerdere kamers. Daarbij bedoelen ik natuurlijk muziek. En hoewel je vroeger natuurlijk ook multiroom kon bereiken was het toen wel wat lastiger. Je kon vanaf je versterker door heel het huis speakerkabel leggen en zo overal speakers neerzetten, maar dan moest je nog steeds naar je apparatuur lopen om een nummer te skippen. Je kon ook meerdere hifi-sets kopen en zo overal muziek afspelen, dat werd dan natuurlijk wel heel lastig qua timing om overal op hetzelfde moment dezelfde muziek synchroon af te spelen. De laatste optie was simpelweg het volume opendraaien naar standje ‘burenruzie’.

Multiroom audio is hiervoor de ideale oplossing. Het is een systeem waarbij je diverse speakers in huis neerzet. Deze communiceren met elkaar en spelen muziek af vanaf internet (of een andere bron maar daarover later meer). Doordat elke multiroom speaker met elkaar in verbinding staat kunnen zij muziek synchroon afspelen. Daarnaast heb je ook maar één bron nodig, je hoeft dus niet meerdere dezelfde CD’s te hebben. De afstandsbediening komt simpelweg uit de app store. Wel zo handig aangezien infrarood in deze situatie natuurlijk niet werkt.

Wat moet ik allemaal kopen?

Niet heel veel. Je hebt bijvoorbeeld geen kabels nodig, geen versterkers, geen CD-spelers, alleen een multiroom speaker (of meerdere) voor elke kamer waarin jij wilt genieten van muziek.

In een multiroom speaker zit alles wat je nodig hebt al ingebouwd. De speaker zelf heeft dus al een versterker ingebouwd. Het enige dat je nodig hebt is stroom en een (wifi-)netwerk.

Wat maakt een goede multiroom speaker?

Zoals je vroeger bepaalde punten had die van belang waren om goed geluid te hebben in huis, zo heb je die nog steeds:

 1. Volume / grootte;
 2. Aansluitmogelijkheden;
 3. Bedieningsgemak;
 4. En geluidskwaliteit.
 1. Afhankelijk van de ruimte waar je een multiroom speaker neerzet, moet deze een bepaald formaat hebben. In andere woorden de speaker moet krachtig genoeg zijn om een ruimte te kunnen vullen.
 2. Waar speel je het meeste muziek vanaf? Radio, Spotify of heb je misschien veel muziek op je computer staan? Het is wel zo fijn als je multiroom speaker als deze bronnen kan verwerken. Een beetje multiroom speaker kan muziek streamen vanaf online diensten, haal digitale radiozenders binnen, speelt muziek vanaf je lokale netwerk af en kan ook nog via bluetooth muziek streamen.
 3. Dit is natuurlijk een redelijk persoonlijk punt, bijna alle multiroom speakers hebben een eigen app waarmee ze bediend worden. Hierin zitten verschillen, en in de meeste gevallen is het een kwestie van wennen.
 4. Indien de bovenstaande punten allemaal voldoen, dan is dit uiteindelijk het belangrijkst: de kwaliteit van het geluid. Immers tenzij je de speakers koopt voor alleen wat achtergrond geluid, moet het wel goed klinken. Dit heeft voor een deel te maken met het formaat van de speaker en de ruimte waar je deze in plaatst, maar vooral ook met de bouw van de speaker en de kwaliteit van de onderdelen.

De keuze voor een multiroom speaker

Als je een lijst hebt gemaakt met je minimum eisen dan kun je op zoek naar de juiste multiroom speaker voor jou. Bij je keuze is natuurlijk nog een punt van belang, het budget. Wat dat betreft is multiroom ideaal, je zit namelijk niet meteen vast aan een hoog instappunt. Omdat de verschillende systemen modulair en uit te breiden zijn kun je beginnen met één speaker.

Daarna kun je deze uitbreiden met andere speakers. Een goed voorbeeld van zo’n uit te breiden systeem is HEOS by Denon. Je kunt daarin bijvoorbeeld beginnen met een speaker in de keuken, en er later een soundbar aan toe voegen voor onder de TV, een speaker met accu voor buiten, een vochtresistente voor in de badkamer, en ga zo maar door.

Maar naast de rationele punten die je absoluut moet overwegen, moet je ook vooral gewoon lekker gaan luisteren. Immers is jouw muziek niet die van een ander en daarom klinken speakers ook niet perfect bij ieders smaak.

Advertenties
Tagged with: ,
Geplaatst in multi-room audio

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow Audio Industrie updates on WordPress.com
komende feestdagen
 • Christmas Eve december 24, 2018
 • Christmas Day december 25, 2018
 • Second Day of Christmas december 26, 2018
%d bloggers liken dit: