De 3 beste manieren om de geluidskwaliteit van een TV te verbeteren

Je kent het wel, er is een geweldige actiefilm op TV, dus je zit helemaal voorbereid klaar op de bank. Zak chips of M&M’s in de buurt, fles fris binnen handbereik, en klaar om te knallen. Bij de openingsscene gaat het al helemaal los, een stevige achtervolging, gevolgd door een dikke explosie….komt ie…. *pang*.

Hmmm, die oh zo geweldige explosie klinkt alsof meer alsof je een blikje drinken openmaakt.

Waarom klinkt een platte TV zo slecht?

Waar de televisie de afgelopen jaren steeds groter, platter en beter werd, werd het geluid steeds slechter. Speakers hebben een klankkast nodig om goed geluid te kunnen geven, zo ook de speakers in je TV. Daarnaast is een TV gemaakt van veel harde materialen, die akoestisch gezien niet helemaal fantastisch zijn. Vooral lagere tonen lijden hierdoor, wat tot gevolg heeft dat explosies er goed uitzien, maar zwak klinken. Hetzelfde geldt voor muziekvideo’s, de beat komt niet lekker door, laat staan dat hem kunt voelen.

Gelukkig betekent dit nog niet dat je je televisiegeluid maar moet accepteren zoals het is. Er zijn een aantal oplossingen die ervoor zorgen dat je toch kunt genieten van goed geluid bij je TV. Hier volgen de 3 meest ideale oplossingen:

1. Losse subwoofer;

Sommige moderne TV’s bieden een mogelijkheid om een losse (draadloze) actieve subwoofer aan te sluiten. Het gebrek aan lage tonen wordt hierdoor verholpen.

Een groot nadeel is dat alleen een klein gedeelte van het frequentiebereik op deze manier wordt verbeterd. Daarnaast is de subwoofer vaak alleen te gebruiken in combinatie met de TV en kan het dus niet als alternatief voor een hifi set gebruikt worden.

2. Thuisbioscoop;

De ultieme oplossing qua geluidskwaliteit in het inrichten van een thuisbioscoop. Een goede receiver neemt de verwerking van het multikanaals geluid op zich, evenals de aansturing van de speakers.

Met een thuisbioscoop zet je op meerdere plekken in je woonkamer speakers neer aangevuld met één of zelfs twee subwoofers. In het geval van de laatste 3D audio formaten kun je zelfs speakers in het plafond verwerken.

Deze oplossing brengt je het dichts bij de ervaring die je in de bioscoop krijgt. Overvliegende helikopters hoor je ook dwars door de kamer gaan.

Het nadeel van deze oplossing is dan ook dat je veel speakers moet plaatsen en dus evenzoveel kabels moet zien weg te werken. Daarnaast kan het een vrij dure oplossing worden doordat je minimaal 5 speakers nodig hebt, 1 subwoofer, een receiver en alle vereiste kabels.

3. Soundbar (met subwoofer);

Met een soundbar heb je the best of both worlds, compact maar toch goed geluid. De soundbar neemt het audio gedeelte over van de televisie. De soundbar zelf is een compacte balk met luidsprekers die je onder je TV plaatst of ophangt. De mogelijke subwoofer kun je vaak naast een kastje zetten, of zelfs achter de gordijnen. Zo heb je een oplossing die je een ruimtelijk en vol geluid geeft, maar zonder alle kabels. Daarnaast is het een stuk voordeliger dan oplossing nummer 2.

Met de meeste soundbars heb je ook de mogelijkheid om andere bronnen te gebruiken dan je TV. Zo kun je dus bijvoorbeeld ook je PC eraan verbinden en met een HEOS HomeCinema kun je muziek streamen via Bluetooth of Spotify. Vooral in het geval van soundbars met een subwoofer klinkt dit gewoon goed.

Het nadeel van een TV met soundbar is dat een soundbar wel moet passen qua afmeting. Niet alle TV-standaards zijn hoog genoeg zodat de soundbar er mooi onder past. Daarnaast zijn sommige soundbars een stuk breder dan veel TV’s wat een esthetisch minder mooi scenario oplevert.

De keuze

De keuze is uiteindelijk natuurlijk aan jezelf, maar als je goed rekening houdt met je verwachtingen, budget en de ruimte moet je een weloverwogen keuze kunnen maken waarmee je het dramatische geluid van je platte TV voorziet van een enorme vooruitgang in kwaliteit.

Advertenties
Tagged with: , ,
Geplaatst in Soundbar, Thuisbioscoop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow Audio Industrie updates on WordPress.com
komende feestdagen
  • Christmas Eve december 24, 2018
  • Christmas Day december 25, 2018
  • Second Day of Christmas december 26, 2018
%d bloggers liken dit: